Ксенија Шутева

This user account status is Approved

This user has not added any information to their profile yet.

Ксенија Шутева
075 321 849
превод
дипломатија, инженерство/ техн. , меѓународни односи, книжевност, маркетинг, телекомуникации, уметност
англиски, македонски
англиски
македонски

Ксенија Шутева

E-mail: ksenija.shuteva@gmail.com/ kmileva@gmail.com

Skype: ksenija.mileva

Phone: +389 75 321 849 (viber)

LinkedIn: www.linkedin.com/in/ksenija-shuteva-98b5b19?trk=hp-identity-name

Proz Profile: https://www.proz.com/translator/682188


ПРОФИЛ

 • 15 години - превод , англиски <>македонски
 • 2 години - наставник по англиски јазик во основно училиште
 • 2 години – преведувач во софтверска компанија
 • 10 години - титлување 

ИСКУСТВО

 • 2020 -  транскрипција на интервјуа на македонски јазик за Excellente India,
 • 2020 - транскрипција и превод на интервјуа од енергетскиот сектор за Multilingual Connections - USA
 • 2019 - член на македонскиот тим за локализација на  Аирбнб во Translated, Италија
 • 2018  - оценувач на тестови за iYuno
 • 2018 - верификувач  за TVT MEDIA (серии, долгометражни филмови)
 • 2018  - превод на радио програми (од македонски и хрватски на англиски) за KEID – Translation Services, Чешка
 • 2018 - локализација на веб страна за храна за миленици - Correct Language Centre, Брно, Чешка
 • 2018 - (до денес), превод на спецификации на производи за каталогот на ICECAT 
 • 2017 - титлувач за Sfera Studios 
 • 2009 - (до денес), титлувач за SDI Media, (документарни и играни серии и филмови, манифестации)
 • 2007-2009 - административен асистент и преведувач во Сивус- Скопје
 • 2006-2007 - административен асистент и преведувач во Матица на иселениците од Македонија
 • 2004 – 2006 - наставник по англиски јазик во основно училиште „Св. Кирил и Методиј“ - Радовиш
 • 2003 – 2004 - преведувач на документарни серии за локална телевизија во Штип

ОБРАЗОВАНИЕ

 • 1997-2003 Дипломиран филолог по англиски јазик и книжевност на филолошкиот факултет „Блаже Конески“ - Скопје
 • Овластен судски преведувач со решение од 2005
 • Обука за титлување организирана од SDI MEDIA 2009

ЈАЗИЦИ

македонски, англиски, основно познавање на италијански и шведски


КОМПЈУТЕРСКИ ВЕШТИНИ

Microsoft Office (Word, Excel, Power Point), SDL Trados, Subtitling Software GTS, Social media, Subtitle Edit